Ik vierde mijn verjaardag met mijn dochter en haar vriend een beetje eerder want ik was in hun buurt. Een nieuwjaarsduik bij Zandvoort en een verwennerij op een dakterras in Haarlem waren de slingers. Ik vroeg hen of ze mij met mijn 63 jaren oud vonden. Ja antwoorden ze zonder enige terughoudendheid. Hoe kan het ook anders als je zelf net met enige treurnis 30 hebt aangevinkt. Ooit had ik een vriend die een feest vierde met die leeftijd en een uitnodiging met een rouwrandje stuurde. Mijn dochter zei dat ze zag dat je toch nog veel kon doen als je al 63 was. Ik heb wel eens gedacht dat ik mijn wijsheid van nu wilde hebben toen ik 20 was, maar ja dat gaat niet. De wilde jaren in je jeugd en de wijzere worden slechts door moed en volharding vergaard.

Ouwe taart

De tijd dat ik de nacht dansend en drinkend doorhaalde om de volgende ochtend met 2 uren slaap weer redelijk monter in een winkel met hoedjes en bruidsjaponnen de dag te openen met het poetsen van de spiegels, ligt lang achter me. Ik ben bekeerd tot een 0.0 citroenbiertje en hippe theetjes, maar ik voel me geen ouwe taart.

Een zoeker

Waarom zoek jij zo, vroeg eens iemand. Het klopt dat ik een zoeker ben en nooit klaar. Het antwoord op het waarom kan ik steeds beter formuleren. Alle vallen en weer opstaan diende mij, ik vond een diepe vrede in mijzelf. Ik weet wie ik ben en wat mij dient. Ik kan gedecideerd boos worden en mijn grenzen aangeven. Ik kan de ander zijn muur laten en heb mijn redders-cape op de kapstok gehangen. De kunst van het genieten is mij altijd eigen geweest, en tegenwoordig een bewust anker geworden. Het is ook de bedoeling dat ik dat talent uitbuit en ik heb geen bezwaar.

Troebel water

Lang heb ik gedacht dat het aan mij lag dat ik geen langdurige relatie kon houden. En dat klopt weet ik nu, maar ik label het nu anders. Ik ben een veranderlijk type, een coach opperde eens dat ik veel wilde leren in dit leven en ook dat klopt. Logisch dat dit niet synchroon loopt met een partner en vrienden. We lopen een tijdje samen op, leren van elkaar en als het klaar is, is het vaarwel. Vasthouden is stilstand en in troebel water kan ik niet toeven. Pijnlijke lessen in mijn leven, want ik ben ook een zielstrouw iemand.

Vrije geest

Ik las in mijn horoscoop dat ik vandaag mijn energetische verjaardag vier en dat alles wat ik vandaag beleef de opmaat vormt voor het komende jaar. Ik ben daarom alert. Mijn leenhondje is vroeg gebracht en als ik met haar aan de wandel ga, denk ik…tjonge wat een saai jaar gaat het worden, ik heb niks op mijn agenda staan. Om de hoek tref ik Harrie met zijn 2 hondjes. De teckel laat zijn spierballen zien en Harrie vergoeilijkt zijn gedrag, een vroeg trauma is de oorzaak. Mijn Kaya is een seniore dame die niet met zich laat sollen maar wel een sociaal hart heeft, even later is er een vriendschap gesloten. Synchroon loopt de ontmoeting die ik met Harrie heb, een vrije geest in mijn buurt die ik nog niet kende.

Wij pikken het niet

Hij vertelt dat hij er pas woont en zich verbaast over de hardheid van de stad. De helft van de mensen groet niet eens. En dat hij soms, net als ik, daar iets in probeert te corrigeren, wij pikken het niet haha. Hij komt uit een groot gezin en hij wil later een groot familiehuis hebben waarin ze zorg voor elkaar hebben. Het gezinsleven is niet altijd houdbaar, dat is wat ik leer via de jeugd. Mijn ouders lukte het nog om samen oud te worden, maar het kan niet meer zonder jezelf in te leveren. We groeien naar een polyamore samenleving in alle kleuren en toonaarden en wie zichzelf lief heeft kan daarmee dealen. Mooie onorthodoxe oplossingen voor de nieuwe tijd, ik hou ervan. Zijn grijns herken ik. Ik noteer zijn contactgegevens, vrije geesten in mijn netwerk, ik heb ze graag.

Amuses

Even later tref ik 2 mannen op een bankje, de een rookt een sigaartje en geniet van zijn ouwe makkertje, een nog immer vief hondje van 16. In de ander zit wat minder muziek, hij hangt er met dikke buik onderuitgezakt bij. Het zijn gedwongen selfmade mannen aan de zelfkant van het leven, we maken een praatje. Zo heb ik nog wat korte amusante ontmoetingen en de dag is nog jong!

Heksenverbranding

Morgen vier ik mijn verjaardag met 5 vrouwen, we gaan naar de avond voorstelling van de heks van Almen, de eerste vrouw die werd verbrand omdat haar eigenzinnigheid niet werd verdragen. De heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. Een must see voor iedereen met een vrije geest. 

Kortom, ik ben een heks.