De uitdrukking “in de kont hangen” kende ik al, vooral toegepast bij kinderen die aan je willen kleven. En een notoire is wellicht: Je kan me mijn rug op! Maar het “in de rug hangen” was tot deze morgen mij maagdelijk.

Albert, Appie voor intimi

Boodschappen doen bij Appie. Die gele tegenhanger is not my piece of cake, die blijf ik gewoon Super de Boer noemen. Mijn vader shopt dankzij Corona online bij ons Appie en inmiddels laat zijn conditie ook geen andere optie meer toe. Koningsdag gooide roet in het reguliere bezorgingschema en daarom deed ik vandaag een tussentijdse boodschap.

Ik had leut met medeboodschapsters en mot met een man. Ik riep een medewerker bij een aangevroten appeltje, de echte tandjes in het hapje bewezen opzettelijk handelen. De vrouw met wie ik eerder een aanrijding had, wat is het druk op zaterdag, lachtte en wij grapten: “Even proeven, ah gadver nee, deze niet”.

Nulpuntnul

Op mijn lijstje stonden ook 0.0 biertjes van Grolsch, want die waren in de aanbieding. Is het jou ook opgevallen dat veel mannen overstappen? Twee trays voor de prijs van ééntje. En één zit reeds in mijn winkelwagen, geduldig wacht ik op de man die uitermate zorgvuldig vrijwel het hele schap Grolsch citroen leeg schept in zijn wagen. Eindelijk is hij daarmee klaar, haalt ie omstandig de handscanner uit zijn binnenzak en gaat op dezelfde plek de maandvoorraad digitaal administreren.

Dat is mijn limit. Schrijlings ga ik op één been het tweede traytje Grolsch citroen- minder zoet uit het schap tillen, waarop de man uitermate verstoord, zegt: Wat doet u in mijn rug? Ik zeg, dat ik nu lang genoeg heb gewacht, waarop hij vindt dat hij rustig zijn tijd mag nemen en er niet van gediend is dat ik hem in de rug ga hangen. Ik kijk diep in zijn bruine kijkers en zeg bedaard, dat ik het vervelend vind dat hij het gevoel heeft, dat ik in zijn rug hang, maar dat dit niet strookt met mijn beleving. Kan dat überhaupt, denk ik later: ik pak in minder dan een seconde het bruine nat, kun je dan hangen? Nogmaals stelt hij zich assertief op, waarop ik hem ondanks deze enorme teleurstelling in de mensheid, toch nog een fijne dag toewens en hem mijn rug toe keer. Verbaasd ben ik, deze jonge man en zijn gebrek aan gevoel voor verhoudingen. Waar is de hoffelijkheid jegens vrouwen en waar het respect voor de oudere (ja haha moi)?

Hoffelijkheid

In hetzelfde kwartier van de vorige ontmoetingen sta ik voor het schap met gezonde knabbels en terwijl ik de pecannoten kies voor mijn ouders, vanwege hun hoge eiwitgehalte en in plaats van bloemen, schiet een vrouw van begin vijftig mij aan. Ha, u kiest noten, vertel mij svp wat betekent de hoedanigheid van ‘ongebrand’? En ik leg uit dat ze niet zijn gebrand en daardoor rauw en gezonder. Ik vertel dat ik ze bij mijn eigengemaakte muesli rooster, maar ze ook af en toe zo in een handje nuttig en dat ik nog steeds leef. Pas bij die laatste opmerking schiet ze in de lach en is ze overtuigd en neemt ook een zak. Alstublieft Appie, graag gedaan, denk ik.

Vuurdoop

Het is vandaag nieuwe maan, met een legioen aan intense aspecten. Geen onbewogen moment in de afgelopen dagen en ik vind dat ik slaag voor de relationele vuurdoop. Ik blijf rustig zonder mijzelf te verloochenen dan wel te verliezen met oog voor de situatie, de relatie en het totaal. Het leven is genieten!