‘Lul de behanger’ smeet ik hem toe vanuit de grond van mijn hart. Spierballentaal! Het is lang geleden dat ik iemand zo noemde. Hij vroeg er om met zijn bedreiging: ‘Ik weet waar je woont’. Er bestaat -freeze, flight en fight- . Dat laatste is mijn repertoire in nood en ik merk dat ik sinds kort minder voorbehoud maak. In december ben ik kwaad geweest als nooit tevoren. Boos, gezond boos is een schonende energie, het brandt alles weg. Er was geen houwen aan en net als vandaag heb ik geen spijt.

Nazaat van Grutte Pier

Ooit waarschuwden mijn Molukse studievrienden uit Den Haag waar ik toen de Agogische Academie mee deed, dat ik met mijn stoerheid niet uit kwam in het westen. Ik moest meer meeveren vonden zij, leuke kwinkslagen teruggeven. Als nazaat van Grutte Pier had ik toen ook geen voorbehoud, ik was nog in mijn pure early twenties. De jaren erna hebben mij meer tot beschaving gepushed. En ik hield me in, leerde me vrouwelijk te gedragen en de ander te begrijpen, ik verbind me inmiddels als geen ander. Maar genoeg is genoeg, besloot ik eind vorige jaar. Energie moet stromen, compassie a la, jezelf verloochenen is een andere zaak.

Earthfather

Het zal 10 a 15 jaar geleden zijn dat ik bij Olof Smit, alias Earthfather, kwam in Scheveningen, de man overleed afgelopen zomer. Hij was een Surinaamse Sjamaan en bezwoer vloeken, dat zijn nogal heftige energieen. Mijn vriendin van toen van wie ik de tip had, ging mee. Ik wilde dat zij in de wachtkamer bleef, vanuit mijn behoefte aan privacy, maar Earthfather vond dat niet nodig. Hij schold mij uit voor de vrouwelijke flamoes de behanger en vond mij een arrogante troela. Ik kon rechtsomkeert gaan als me dat niet beviel. Ik koos eieren voor mijn geld, ik was per slot van rekening niet dat hele eind uit Groningen gekomen voor de kat z’n viool. Zo brak hij mijn ego en werd ik ontvankelijk voor de bezwering en diepgang. Ondertussen gaf hij mijn vriendin ook nog een veeg uit de pan toen zij een slimme opmerking wilde maken.

2 geloven op 1 kussen

In de middeleeuwen trad de ontkerkelijking in en ontstonden er liefdes van verschillende kerkelijke gezindten. Je kent het gezegde: 2 geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen? Nou die stamt van toen. Deze liefjes werden door hun familie in de ban gedaan, ze hoorden er niet meer bij. Dat werkt als een vloek, zo vertelde Olof en die blijft je achtervolgen, van generatie op generatie. Enkele ingewijden zoals hij, kunnen dit teniet doen. Hij was opgeleid via 12 jaren inwijdingen in de bushbush van Suriname. Dat schijnt een zeer harde leerschool te zijn. Hij schoonde de roots uit mijn vaderlijn, het klopt dat die ongelovig is, mijn vader is een echte atheist. En de vaderlijn van mijn kinderen, want daar was ook mot.

Stoer wijf

Gisteren had ik een interview met Inge Astrid, een stoer wijf van de bovenste plank. De stem van haar ziel klonk al vroeg door zo vertelde ze mij. Al haar lessen en nare belevingen neemt zij zonder veel mitsen en maren. Het zij zo, los maar weer en door voor de volgende ronde. Zij nam rustig het zware grootzeil uit handen van zwoegende en kreunende mannen, laat mij maar even. Spierballen! Beslist een dochter van Grutte Pier, wedden?

De man die ik de maat nam als behanger? Ach hij treiterde een vriendin en dan spring ik makkelijk in de bres. Omdat het niet mijn belang is, kan ik bruggen bouwen. Toch wilde hij ook mij tackelen en winnen met zijn ‘Ik weet nu waar je woont’. Leaver dea as slaef meneer de behanger!