Ik heb iets met automonteurs. Je hebt er hele fijne tussen en die stelen mijn hart. De techniek, de grootsheid van de aanschaf van een bolide, de geuren in de werkplaats, het ambachtelijke sleutelen, maakt het tot een stoere aangelegenheid waarbij vertrouwen echt van belang is. Het is een avontuur en ik hou daarvan. Zo kocht ik eind vorige jaar een Audi A2, ik ging er helemaal voor naar het oosten van het land, naar Zevenaar. Met een geel als van een kanariepiet en een open dak, en een heuse inklapbare trekhaak. Dat laatste om de sportiviteit niet te ondermijnen. Mijn gadget is 15 jaar oud, een young-timer is slim zo adviseerde mijn neef uit Limburg, die werkelijk een auto-riteit is. Als ondernemer rijd je dan voordelig.

Auto-riteit

Ik hou van de sfeer in garages en de mannen die er met technisch vakmanschap hun ding doen. Straighte echte mannen zijn het, puur en eerlijk. Jarenlang was ik trouwe klant bij de gebroeders van der Leij, zij hebben mij menig maal uit de brand geholpen, mijn bolides en ik konden op ze bouwen. De jongste broer werkt nu nog 2 dagen en gaat binnenkort ook met pensioen. Tijd voor mij om uit te kijken naar een opvolger en die heb ik gevonden in Garage van het Noorden. Ben als een kind zo blij dat zij gisteren de olielekkage snel en adequaat hebben verholpen. Leenfietsje, geruststellende woorden. What you see is what you get.

Verliefd is niet verstandig

in onze westerse wereld waarin we de mensen in tweeën indelen heeft een man ongeveer eenderde vrouwelijkheid in zich, dat heet de anima en een vrouw eenderde mannelijkheid, dat is haar animus. Daar moet je balans in vinden zodat je heel wordt. Hangt samen met het innerlijke beeld dat je via je ouders mee kreeg. Het kost tijd om daar iets authentieks van te maken. Ik leerde van een sjamaan dat we vallen op het eigen seksedeel in de ander en vaak op die eigenschappen die we in onszelf nog onvoldoende hebben ontwikkeld, juist daar worden we verliefd op. Dat kan zich later na de eerste roze wolk, gemakkelijk tegen je keren. Daarom is verliefdheid vaak niet verstandig.

Two Spirits in 1 lijf

Voor transgenders en voor Aziatische culturen waarin er meerdere geaardheden worden erkend, ligt de liefde nog weer anders. Zuid-Azië is niet het enige gebied dat meerdere genders kent. Feminiene mannen en masculiene vrouwen hebben in bepaalde inheemse Amerikaanse volken een bijzondere positie als geestelijk leider of leraar. Zij zijn two-spirit-personen: gezegend met zowel de geest van de man als de geest van de vrouw. Ik hoorde vandaag in een podcast over een cultuur waarin kinderen bij geboorte gewoon ‘kinderen’ heten en na verloop van tijd voelt een kind bij wie het wil horen. Bij de mannen of de vrouwen of bij allebei. En dat is dan voor de gemeenschap de leidraad. Ontroerend mooi, vind ik dat.

Vaderszonen hebben ballen

We groeien in een wereld vol verandering naar steeds meer fluïde genders. Dat is even wennen, we houden als menssoort niet zo van veranderingen. Ik denk dat we steeds verfijnder bewust worden en daarom steeds vaker af gaan van de gebaande wegen. Niet makkelijke spiegels, wél heel boeiend. Geef mij regelmatig, de duidelijkheid van echte vaderszonen, zij hebben ballen. Je voelt je vertrouwd veilig en op en top vrouw. Mijn gele Audi, ik ben er blij mee. Voor het eerst heb ik winterbanden, een trekhaak en dat open dak dus, misschien heb ik ook wel two spirits….Kan niet wachten tot het lente is!

Stijn

3-2-2021