‘Met Linda Schotanus van Feenstra verwarming’ opent de dame vriendelijk het telefoongesprek. Aha vervolg ik, ‘Hier met Stijn Schotanus’. Leuk een familielid! Uiteindelijk zou dat kunnen lacht ze, ik ken geen Stijn. Ze blijkt vrijwel niets te weten van onze stam, ik weet dat wij allen familie zijn. Dus ik vertel haar dat er ooit in de middeleeuwen rond 1300 een man in Zuidwest Friesland leefde met 3 zonen, die wilden studeren. En dan moest je voor de inschrijving aan de universiteit een achternaam hebben, anders ging dat niet. En zo werd de naam Schotanus geboren. En vertel ik verder, deze 3 zonen stichtten later allen hun eigen clan, eentje rond Sneek, eentje in Bolsward en eentje in Franeker. Die laatste tak werd in de adel verheven nadat een van de telgen een fameuze atlas maakte, en zo kreeg die tak ook nog à Sterringa erachter. Helaas hoort mijn familie tot de armere Sneker tak vertel ik haar.

Niet zo nozel

We hebben het ook nog even over sommige plagerijtjes van de niet nozelen die het achtereind van onze naam op de hak nemen. Mijn generatie wist tijdens de schoolbanken nog niet van de betekenis maar de jeugd is wijzer geworden en mijn nichtje heeft er wel es last van gehad. We mogen echter trots zijn op deze oude naam en ons verheffen boven de onnozele grappen. Net als Knotnerus die status in Groningen heeft, is Schotanus een statement in Friesland. Linda is in Amsterdam geboren maar heeft veel familie in het noorden. Nu we toch bezig zijn vraagt ze of ik de betekenis van de naam Schotanus ken. En ik vertel haar over de regio Schoterland. Oorspronkelijk heette de belangrijkste plaats Schoot en je vind het nu terug in de plaatsnaam Oude Schoot, op z’n Frysk: Aldskoat.

Latijns uiteinde

Vóór 1800 had men nog geen erfelijke familienaam. Meestal volstond men met een voornaam gevolgd door een patroniem (vadersnaam). Waren er meer mensen met dezelfde naam, dan werd een bijnaam toegevoegd. Baernd was de zoon van Gabbe, dus luidde zijn naam Baernd Gabbes. Hij woonde in Oudeschoot, toen nog Schoot genoemd. Daarom werd hij ook wel Baernd Gabbes van Schoot genoemd. Zijn zoons Gabbe, Hendrik en Jelle gingen na het volgen van de Latijnse school studeren aan een universiteit waar de voertaal Latijn was. Daar verlatijnsten zij hun namen tot Jacobus, Henricus en Gellius. Omdat zij afkomstig waren uit Schoot, kregen zij de bijnaam ‘Schotanus’ toebedeeld, hetgeen ‘afkomstig uit Schoot’ betekent. Doordat zij deze bijnaam doorgaven aan hun nazaten werd deze bijnaam uiteindelijk – onder invloed van de toenmalige wetgeving – een erfelijke familienaam.

Het getal 10

Wow wat een leuk gesprek zegt Linda. En ze vervolgt de intake van mij voor het abonnement op het ketelonderhoud. No 10? ook toevallig zegt ze, ik krijg alleen maar mensen vandaag die op dit nummer wonen. Deze voorzet kan een beetje numeroloog niet aan zich voorbij laten gaan. En ik vertel van mijn expertise en dat 10 staat voor nieuwe initiatieven in en voor de samenleving en een bizzy energie heeft. Ik wijd voor haar niet verder uit, zij is on-the-job immers, maar voor jou als lezer wil ik nog even onderstrepen dat die 10 hier echt huist. Ik woon nu al 15 jaren op deze stee en het is een komen en gaan geweest van nieuwe ideeën aan mijn keukentafel, op mijn benedenverdieping en nu in mijn vide. Linda is flubbergasted en helemaal als zij mijn mailadres verneemt, waaruit mijn schrijverij blijkt. Bent u ook schrijver vraagt ze? Ze gaat zeker kijken en ik ben benieuwd of ze dit stukje leest!

Amsterdammers en mobiele Friezen

Omdat Linda uit Amsterdam komt, is het leuk om de lijntjes tussen Amsterdam en Friesland te benadrukken. Friezen en Amsterdammers kunnen over het algemeen goed samen, weet ik. De puurheid van de Fries en de humor van de hoofdstedeling passen blijkbaar. Laat onverlet dat er overal kaf is tussen het koren. Ik ken ook de Friezen die diepgevroren hun eigen roots te trots verheffen. Wie nog nooit verkast is naar elders, kan niet relativeren naar mijn beleving. Gelukkig vertreden de meeste Friezen graag, je blijkt ze overal in de wereld tegen te komen. Het zijn als nazaten van Grutte Pyr, echte avonturiers, het grote water is hen vertrouwd. Handelsgeest en moed gaan in dat kielzog mee.

Groningen is het Berlijn van het noorden

En daar zit ik dan aan de westkant, dus de goede kant van Groningen, ik kan mijn roots ruiken maar ben een echte stadjer geworden. Groningen is het Berlijn van het noorden is mijn stelling. Het is een uniek gebied en is vrij van de regio, maar wel gekleurd door de goede noordelijke mentaliteit. Je hebt er alles aan stedelijke cultuur, prachtige architectuur en een heerlijke gezellige autoluwe binnenstad. Ik ben een Berli…uh noordeling!

‘Verkocht’ zeg ik tegen Linda als zij de voorwaarden benoemd waaronder het contract wordt geleverd. Haha lacht ze, ik wist niet dat ik iets aan het verkopen was. Kijk dat is dan wederom het mooie van Feenstra, een oud gerenommeerd bedrijf met roots uit Friesland, dat lang genoeg bestaat om gewoon te kunnen blijven. Geen gelikte verkooppraatjes maar nog wel de tijd nemen voor een leuk gesprek, doet de Amsterdamse Schotanus de cultuur eer aan. Ik zit er warmpjes bij deze winter!

NB omwille van haar privacy is de voornaam Linda verzonnen